Ana Sayfa » , , , , » Hakkari Sınırında Tehlikeli Gerginlik

Hakkari Sınırında Tehlikeli Gerginlik

Yazar Blogspot on 24 Şubat 2014 Pazartesi | 09:24

Namık Durukan/Ankara
Şırnak'ın Uludere ilçesinde Kuzey Irak sınır hattına güvenlik yolu yapılmasının köylüler tarafından protesto edilmesi sonrasında yaşanan gerginlik çatışmaya dönüştü. Güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında çatışma devam ederken daha önce hava saldırısında ölen 34 kişinin ailelerinin de içinde yer aldığı kalabalık bir grup sınıra yürüdü. Sınırın sıfır noktasına ulaşan ve sayıları 600 kadar olduğu belirtilen grup, yol yapım çalışmalarının durdurulması ve sınıra yönelik yapılan top atışlarının durmasını talep etti.
Uludere ilçesi sınır hattında yer alan Beyaztepe ve Karaçalı bölgelerinden Irak Kürdistan bölgesine güvenlik yolu yapılması gerilimi arttırdı. 17 Şubat'ta yol çalışması sırasında iş makinesine "taciz ateşi" açıldığı gerekçesiyle asker tarafından sınır hattındaki Karaçalı bölgesi bombalanmıştı. Güvenlik yolunu protesto amacıyla geçtiğimiz hafta Roboski'den sınıra doğru yapılan yürüyüşe güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında yaşanan olayda ise bir köylü ayağından yaralanmıştı. İş makinalarına ikinci kez ateş açılması sonrasında bölgedeki PKK mevzileri bu kez Kobra helikopterleri ve obüs topları ile bombalanmıştı.
Çatışma bölgesine yürüdüler
Roboski'nin sınır hattındaki Beyaztepe ve Karaçalı arasında yapılan "güvenlik yolu" çalışmalarına devam edilmesine yönelik ortaya çıkan gerginlik bugün yerini çatışmaya bıraktı. Çatışma bölgesine yoğun asrker sevkiyatı yapılırken buna tepki gösteren kalabalık gruplar, sınıra doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe BDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP'nin Şırnak, Uludere ve Şenoba ilçe yöneticileri, Roboskili aileler ile çevre köylerden çok sayıda kişi çatışma bölgesine yürüdü.
Milletvekili sınırda
Milliyet'e konuşan Roboski köyünden Veli Encü, yürüyüş eyleminin çatışmaya son vermeyi amaçladığını belirterek, kalabalık grupların sınır hattına ulaştığını söyledi. Encü, "Şu an 34 kişinin vurulduğu noktadayız. Yakın noktalardan silah ve patlama sesleri geliyor.
Yaklaşık 500-600 kişi var burada.
Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'da yanımızda. Askeri yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdik. Taleplerimize ilişkin olumlu bir yanıt verilmedi. İki haftadır buralarda çatışma sesleri, top atışları seslerini duyuyoruz. Askeri yetkililere bu yönlü şikayetlerimizi aktardık; bizlere eğitim amaçlı atışlar olduğunu söylediler. Biz buna inanmıyoruz tabii. Askerlerle görüşme yaptığımız sırada bile on daikka boyunca silah sesleri hiç kesilmedi. Burdaki insanlar bekleyecekler. Geceyi burada geçirecekler. İş makinaları ve tanklar buradan çekilmediği sürece bu insanlar geceyi burda geçirecek" dedi.
Asker kuşatıyor
Sınırda çatışma olduğu iddiası, PKK'nın askeri örgütlenmesi HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından doğrulandı., Açıklamada, Haftanin (Kuzey Irak) sınır hattının obüs havan topları ve tanklarla bombardımana tutulduğu daha sonra askerlerle PKK'lı gruplar arasında çatışma çıktığı bildirildi. Açıklamada, "Türk ordusu operasyon bölgesi ve çevresini askerlerle kuşatmak istemektedir" denildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Türkiye Haberleri,Siyaset,Ekonomi,Yerel Seçimler,Spor - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..