Ana Sayfa » , , , , » 1992, Hocalı'da Ermeniler ne yapmıştı?

1992, Hocalı'da Ermeniler ne yapmıştı?

Yazar Blogspot on 2 Mart 2014 Pazar | 13:50

Hocalı'da katledilen 613 Azerbaycan Türk'ü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde düzenlenen etkinlikle anıldı. Büyükelçi Alper Coşkun, "Bu vahşeti, Azerbaycan'la birlikte tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğiz" dedi
Etkinliğe, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, KKTC Azerbaycan temsilcisi Sadettin Topukçu, Azerbaycanlı milletvekilleri, bilim adamları, Türk işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte konuşan Büyükelçi Coşkun,“kurbanların Türkiye'nin birçok bölgesinde anıldığını, bunu vicdan borcu olarak kabul ettiklerini” belirtti.

Acılar dinmiyor
Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Azerbaycan bizim için her konuda ortaktır. Yukarı Karabağ, KKTC gibi davalarımızı tüm uluslararası platformlarda birlikte anlatmaya devam edeceğiz. Önce kendi çocuklarımızı bilinçlendireceğiz, sonra dünya toplumuna gerçekleri anlatacağız.
Yaptığımız çalışmaları, birçok diplomatımızın şehit olmasına rağmen tarihin saptırılmasına karşı çabaları yeterince anlatabilmiş değiliz. Azerbaycan ve Türkiye bu konuda aktif şekilde uluslararası toplumu bilinçlendirme kararlılığındadır.
Tarihi gerçekleri ortaya koyacağız. Adil bir hafızanın, medeni dünyanın gerektirdiği şekilde herkes tarafından bilinmesini sağlamaya gayret edeceğiz. Hocalı vahşetinin üzerinden 22 yıl geçti. Katliamın acıları bir türlü dinmiyor.
Bizlere düşen sorumluluk, yaşananları anlatmaya devam etmektir. Türkiye olarak her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

Süleymanov: O gece Hocalı yerle bir edildi
1992 yılında Hocalı'da Ermeniler tarafından vahşice katledilen masum siviller, Kars'ta da düzenlenen törenle anıldı.
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törende katliamı anlatan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, “sadece Azerbaycanlılara karşı değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş bu vahşetin organizatörünün Ermeni milliyetçiliği olduğunu” savundu.
25 Şubat 1992 yılında yapılan katliamda silahlı Ermeni askerlerince o dönemde Sovyetler Birliği'ne ait olan Dağlık Karabağ'ın Hankendi kentinde bulunan 366. Alayın katılımıyla 7 bine yakın Azerbaycanlı'nın yaşadığı Hocalı şehrine 5 yönden saldırıda bulunduğunu belirtti.

Diri diri yakıldılar
Süleymanov, kentte çok sayıda hasta, yaralı, ihtiyar, kadın ve çocukların olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

          "O gece Hocalı şehri yerle bir edildi. Silahsız sivil nüfus, toplu olarak katliama maruz kaldı. Çocuklar, kadınlar, ihtiyarlar, hastalar olmadık vahşetle yok edildi. Bu vahşi saldırıda amaç kentin bütün halkını yok etmekti.
Hocalı soykırımı sonucunda masum insanlar diri diri yakıldı, 613 kişi hayatını kaybetti, binden fazla sivil sakat bırakıldı, bin 275 kişi rehin alındı. Bunlardan 150'si kayboldu. Katledilenler arasında 106 kadın, 63 çocuk ve 70 de yaşlı vardı. Sakat olanlardan 76'sı küçük çocuktu."

Dünya bilmeli

Dünyanın bu katliamdan haberdar olması gerektiğine dikkat çeken Süleymanov,
"Artık Kanada, Meksika, Kolombiya, Peru, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Ürdün'ün parlamentoları Hocalı soykırımını tanıdı. Bir daha beyan ediyoruz ki, Hocalı faciası uluslar arası hukuk ilkelerine göre soykırımıdır" dedi.

Vahşetin kurbanları için mevlit okutuldu
Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında 22 yıl önce Ermeni askerlerince katledilen 613 kişi için Van'da mevlit okutuldu.
26 Şubat 1992'de Karabağ'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirilen katliamın 22. yıl dönümü dolayısıyla Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi Genel Başkanı İsmail Ağayev ve Uluslararası ASİM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Gülbey, beraberlerindeki heyetle Van'a geldi.
İl Müftülüğü'nü ziyaret eden heyet, müftü Nimetullah Arvas'a teşekkür plaketi sundu. Arvas'ın Kur'an-ı Kerim ve çeşitli kitaplar hediye ettiği heyet, buradan Hz. Ömer Camisi'ne geçti. Camide Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenler için düzenlenen programa katılan heyet, din görevlileri Abdurrahman Türün ve Nasrullah Aydın'ın okuduğu mevlidi dinledi. Program, İl Müftüsü Arvas'ın şehitler için okuduğu dua ile son buldu(Yeniçağ).

Türk Tarihi hem zaferlerle hem de acılarla dolu…
Balkanları hatırlayınız…
Yemen ellerini hatırlayınız…
Kafkasları hatırlayınız…
Milyonlarca TÜRK hayatını kaybetti…
Ama öldürülen TÜRK olunca kimseden ses çıkmıyor…
Oysaki bugün Türk Bayrağı altında yaşayanlar, bu vatanı bu TÜRK’e borçludur!

Erdal Sarızeybek

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Türkiye Haberleri,Siyaset,Ekonomi,Yerel Seçimler,Spor - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..