Ana Sayfa » , , » Biyokimyada GGT yüksekliği ALT AST Nedir ?

Biyokimyada GGT yüksekliği ALT AST Nedir ?

Yazar Blogspot on 3 Mart 2014 Pazartesi | 08:51


Gama glutamil transpeptidaz başlıca karaciğer, böbrek ve pankreasta bulunan bir enzimdir. Böbrekte en fazla bulunmasına rağmen serum aktivitesinin çoğunu karaciğerdeki kısmı oluşturur.
GGT gama glutamil gruplarını amino veya non-amino alıcılara aktarır. Hücre zarından aminoasitlerin geçişi ve glutatyon metabolizmasında önemli rol oynar. Üstteki diyagramda alanin aminoasitine GGT enzimi gama glutamil grubu aktarmaktadır.
Genellikle karaciğer fonksiyonlarını görmek ve alkolik karaciğer hastalığını araştırmak için istenir. GGT özellikle kronik alkoliklerde serumda çok artar, alkolizmde alkolun bırakılmasını veya yeniden başlanıp başlanmadığını görmek için iyi bir markerdır. GGT/ALP oranı > 5 olanlarda alkolik karaciğer hastalığı ihtimali çok yüksektir.
GGT seviyeleri ortalama olarak alkolun bırakılmasından 1 ay sonra normale döner. Normalde yarı ömrü 10 gündür ama alkoliklerde 28 güne kadar çıkabilir. GGT obstrüktif sarılıkta, kolanjit ve kolesistit’lerde ALP, AST ve ALT’ye oranla tanı koymada çok daha sensitif (duyarlı) bir enzimdir. Ayrıca çocuk ve gebelerde karaciğer hastalığını ayırt etmede faydalıdır çünkü gebelerde plasental kökenli ALP de vardır yani ALP artışı sadece karaciğer hastalığına bağlı değil normalde de olabilirken GGT plasentada olmadığından GGT artışı karaciğer hastalığını çok daha fazla destekler. Benzer şekilde çocuklarda kemik kaynaklı ALP de yükselir yani ALP yükselmesi çocuklarda normalde olabilirken, GGT kemikte olmadığından artışı karaciğer hastalığını çok daha fazla destekler.
Kemik hastalıkları, gebelik ve kas hastalıklarında GGT seviyeleri artmaz.
Referans Değerler :Ortalama olarak;
Erkek: 7–47 U/L
Kadın : 5–25 U/L
Numune : Serumdan çalışılır,açlık gerekmez. Son 24 saat alkol alınmamış olmalıdır. Serum buzdolabında 7 gün saklanabilir.
GGT Yüksekliği :
· Karaciğer hastalıkları (hepatitler,sirozlar,metastazlar, kolestaz…)
· Alkolizm
· Sigara içme (günde 1 paket içenlerde % 10 artar)
· Siyahi Afrikalı erkekler (yaklaşık 2 kat yüksek)
· Diyabet
· İnfeksiyoz mononükleoz (EBV virüsü ile oluşan viral hastalık)
· Pankreatitler
· Prostat kanseri
· Meme-akciğer-kolon kanseri
· SLE
· Glikojen depo hastalığı
· Hipertiroidizm
· İlaçlar (antibiyotikler, anti-inflamatuvarlar, fenitoin, fenobarbital, karbamazepin, simetidin, furosemid, heparin, isotretinoin, metotreksat, valproik asit..)
GGT Düşüklüğü :
· Hipotiroidizm
· Erken gebelik dönemi
· İlaçlar (azatioprin, ursodiol, oral kontraseptifler,klofibrat)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Türkiye Haberleri,Siyaset,Ekonomi,Yerel Seçimler,Spor - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..