Ana Sayfa » , , » Karaciğer Enzimleri & Alt (SGPT) Yüksekliği nedenleri

Karaciğer Enzimleri & Alt (SGPT) Yüksekliği nedenleri

Yazar Blogspot on 3 Mart 2014 Pazartesi | 08:55

Karaciğer vücudumuzun boyutça en büyük organı (yaklaşık 1.3 kg) olması yanında işlevi itibarıyla da en önemli organların başında gelir. Safra kesesi vasıtasıyla barsağa bağlanan karaciğer, safra salgılamak (safra, yağların çözünmesini sağlayarak sindirimine yardımcı olan ve yağda çözünen A,D,E,K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran bir tür sıvıdır), toksik yani vücuda zehirli maddeleri etkisiz hale getirmek, pıhtılaşmada görevli protrombin ve fibrinojeni üretmek, kanda 2-3 ayı geçmiş yaşlı eritrositleri parçalamak, ileride tekrar enerjiye çevirmek için fazla glikozu glikojen halinde depo etmek, su ve ısı üretiminde rol oynamak, yüzlerce enzimi üretmek, vitamin A-B-D-K,demir, kalsiyum, bakır, bazı proteinleri ve yağları depo etmek ve A vitamini sentezlemek gibi çok önemli görevleri olan bir organdır. Yine lenf sıvısı, antikor üretimi ve bazı üreme hormonlarının yıkımını da gerçekleştirir.
ALT (Alanin aminotransferaz veya bazen SGPT; Serum glutamik pirüvik transaminaz'da denir) aminotransferaz grubundan bir enzimdir. Amino gruplarını bir başka oksoaside transfer ederek ya da tersine işleterek amino asidlerle oksoasidlerin birbirlerine dönüşümlerini katalize ederler yani keto asidlerin amino asidlere çevrilmesini sağlarlar. AST ve ALT en önemli aminotransferazlardır. İşlevi için Piridoksal-5-fosfat yani vitamin B6'nın bir tipine ihtiyaç duyarlar.
ALT ve AST normalde hücre içindedir. Dolayısıyla kanda yükselmesi travma,hepatitler,yanık vs gibi hücre hasarının göstergesidir.
Vücuttaki 100 birim ALT enziminin dağılımı yaklaşık şöyledir; % 73 karaciğer hücresi yani hepatositlerde, % 12 kalp'te, % 8 böbrek'te, % 4 pankreas'ta, % 2 dalak'ta, % 1 akciğer,eritrosit ve serum'da bulunur.
ALT, AST'ye göre karaciğere daha spesifiktir yani AST deki yükselişler başka durumlarda da olabilirken ALT yüksekliği ortalama % 70-75 karaciğer hasarını göster ir. ALT deki yükseklik yine AST'ye oranla daha uzun sürmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. Türkiye Haberleri,Siyaset,Ekonomi,Yerel Seçimler,Spor - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..